Pistagenötter, eller pistaschnötter, kommer från trädet pistage som kan bli omkring 10 meter.
När trädet är omkring åtta år börjar det ge avkastning i form av pistagenötter.
Ett pistageträd kan producera cirka 25000 pistagenötter varje år vilket ger lite drygt 25 kg pistagekärnor.
Det beräknas åtgå 3 liter vatten för att odla en enda pistagenöt.
Pistagenötterna är mycket rika på B-vitaminer och Omega6-fett.
Det är bra att känna till mycket om de fantastiskt goda pistagenötterna. Det finns få andra nötter som är lika populär som pistagenöten och pistagenötterna går att använda till så mycket olika maträtter.
Fakta | Information |
---|---|
Namn | Pistagenöt |
Typ | Stenfrukt |
Engelska | Pistachio |
Växtens namn | Pistacia Vera |
Växtens höjd | 5-15 meter |
Nötens vikt | 1.5-2.0 g/pistagenöt |
Energi | 2351 kJ per 100 g |
Ursprung | Mellanöstern |
Protein | 20% |
Kolhydrater | 27% |
Fett totalt | 45% |
Mättat | 6% |
Enkelomättat | 24% |
Fleromättat | 14% |
Omega 3 | 0.3% |
Omega 6 | 14% |
Vitamin B1 | 76% av RDI |
Vitamin B2 | 13% av RDI |
Vitamin B3 | 9% av RDI |
Vitamin B6 | 131% av RDI |
Vitamin E | 15% av RDI |
Fosfor | 70% av RDI |
Järn | 30% av RDI |
Kalcium | 11% av RDI |
Kalium | 22% av RDI |
Koppar | 65% av RDI |
Magnesium | 34% av RDI |
Mangan | 57% av RDI |
Selen | 13% av RDI |
Zink | 23% av RDI |
RDI = Procent av rekommenderat intag om en vuxen äter 100 gram av pistagenötterna.
De största producenterna av pistagenötter är Iran, USA och Turkiet.
Iran producerar nästan hälften av pistagenötter som konsumeras i världen.
För att odla pistagenötter krävs mycket varmt väder med minst 600 timmar per år då det är mer än 30°C men 37°C ger de bästa och godaste pistagenötterna.
Dessutom behöver pistageträdet omkring 40 dagar med lite kallare väder, d.v.s. under 10°C.
Dessa hårda krav på klimatet göt att det inte finns så många platser på jorden där pistagenötter går att odla.
En pistagenöt väger strax under 2 gram.
Här hitta du massor med fakta om pistagenötterna och bra länkar till sidor som handlar om pistagenöten.
Pistagenötterna har många olika användningsområden.
Pistagekärnorna kan använda i glass eller choklad men även i bakverk som makaroner.
Pistagenötter har sedan 2003 bevisats minska risken för hjärtsjukdom då amerikanska FDA uttalade att 40 gram pistagenötter per dag är nyttigt.
Nedan kan du läsa massor med nyttig information om nötter av alla sorter men även om fröer och hårda frukter.