Nöt - Massor med nöt

Mandlar

Allt om mandlarna

Mandlar ursprungligen från Mellanöstern och mandlarna växer på träd som blir omkring 8 meter höga. En mycket stor del av alla mandlar på jorden produceras i USA och då i Kalifornien där ⅔-delar av alla jordens mandlar kommer ifrån. Övriga stora producentländer av är Australien och Spanien men de producerar bara 10% jämfört med USA.

Av alla mandlar som produceras i världen säljs 40% av de till godistillverkare för att ha i choklad och chokladprodukter.

Bäst fakta och info om mandlarna

Här finns mängder med intressant fakta om fantastiska mandlar. Det finns inga andra nötter eller nötprodukter där produktionen koncentreras lika mycket till ett område som mandlarna. Mandlar är mycket rika på E-vitamin vilket skyddar mot fria radikaler och cancer. Genom att äta E-vitamin ökas även effekten av A-vitamin.

FaktaInformation
NamnMandlar
TypFrö
EngelskaAlmond
Växtens namnPrunus Dulcis
Växtens höjd6-10 meter
Nötens vikt1.4-1.6 g/mandel
Energi2451 kJ per 100 g
UrsprungMellanöstern
Protein21%
Kolhydrater18%
Fett totalt51%
Mättat4%
Enkelomättat31%
Fleromättat12%
Omega 30.1%
Omega 612%
Vitamin B119% av RDI
Vitamin B264% av RDI
Vitamin B321% av RDI
Vitamin B610% av RDI
Vitamin E200% av RDI
Fosfor72% av RDI
Järn33% av RDI
Kalcium30% av RDI
Kalium25% av RDI
Koppar48% av RDI
Magnesium75% av RDI
Zink33% av RDI

RDI = Procent av rekommenderat intag om en vuxen äter 100 gram av mandlarna.

Viktigt om mandlarna

mandlar är mumsiga

Att odla mandlar kräver mycket vatten. Det är beräknat att varje mandel behöver 4 liter vatten totalt vilket innebär att det redan mycket torra Kalifornien kommer att få stora problem i framtiden med att odla samma kvantitet mandlar som de gör för tillfället.

Mandeln kommer ursprungligen från Medelhavskusten men började odlas mycket på Mallorca under 1700-talet. Eftersom mandelträdet är tåligt går faktiskt att odla mandlar i Sverige.

Skörd av mandlar sker genom att träden skakas så att frukterna faller ned för att processas vidare. Mandlarna väger i genomsnitt omkring 1.5 gram.

Länkar om mandlarna

Här hitta du massor med fakta om mandlarna och bra länkar till sidor som handlar om mandeln.

Användning av mandlarna

=

Mandlar används till väldigt många bakverk förutom tillsammans med choklad. Mandlarna kan skållas och skivas till mandelspån som används på t.ex. bullar Av mandlarna gör man produkter som mandelolja eller mandelmjöl som ingår i många bakverk och maträtter.

Vad vore t.ex. en semla utan att ha mandlar i mandelmassan och det skulle inte heller bli något marsipangodis utan mandlar. Dessutom kunde man inte äta prinsesstårta eller dammsugare om det inte fanns gott om härliga mandlar.


Mer fakta om nötter, fröer och mandlar

Nedan kan du läsa massor med nyttig information om nötter av alla sorter men även om fröer och hårda frukter.
Meny - Nöt
Till förstasidan på www.nöt.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
MandlarCashewMacadamiaChiafrön