Hasselnöten har sitt ursprung i västra Europa och troligtvis på de brittiska öarna.
Hasselnötterna växer på buskar och går ofta ganska lätt att plocka från marken.
Hasselnöten är den nöt av de tre vilda nötterna i Sverige som är lättast för människan att tillgodogöra sig.
De övriga två, ekollonet och kastanjen.
Det finns en hel del kul att veta om de läckra hasselnötterna. Hasselnötskräm används av många och i bland i stgor omfattning i bakverk, tårtor och godis.
Fakta | Information |
---|---|
Namn | Hasselnöt |
Typ | Stenfrukt |
Engelska | Hazelnut |
Växtens namn | Corylus Avellana |
Växtens höjd | 5-8 meter |
Nötens vikt | 1.3-1.5 g/hasselnöt |
Energi | 2689 kJ per 100 g |
Ursprung | Storbritannien |
Protein | 15% |
Kolhydrater | 5% |
Fett totalt | 61% |
Mättat | 3% |
Enkelomättat | 49% |
Fleromättat | 7% |
Omega 3 | 0.1% |
Omega 6 | 7% |
Vitamin B1 | 56% av RDI |
Vitamin B2 | 9% av RDI |
Vitamin B3 | 12% av RDI |
Vitamin B6 | 43% av RDI |
Vitamin E | 150% av RDI |
Fosfor | 41% av RDI |
Järn | 36% av RDI |
Kalcium | 11% av RDI |
Kalium | 8% av RDI |
Koppar | 95% av RDI |
Magnesium | 46% av RDI |
Mangan | 294% av RDI |
Selen | 5% av RDI |
Zink | 26% av RDI |
RDI = Procent av rekommenderat intag om en vuxen äter 100 gram av hasselnötterna.
Turkiet är den största producenten av hasselnötter och står för omkring 70% av världens produktion.
Italien är den näst största exportören av hasselnötter och hasselnötprodukter.
Varje år produceras omkring en miljard kilo hasselnötter och en stor del av dessa processas till hasselnötskräm.
Andra vanliga användningsområden för hasselnötter är i t.ex. flingor som müsli eller bakverk som mandelkakor eller nötkakor.
Här hitta du massor med fakta om hasselnötterna och bra länkar till sidor som handlar om hasselnöten.
De flesta hasselnötterna som tillverkas bli i slutända någon form av hasselnötskräm.
En välkänd hasselnötskräm är Nutella men den innehåller faktiskt bara 13% hasselnötter.
Tillverkaren av Nutella, Ferrero, förbrukar ¼-del av alla hasselnötter i världen.
Det finns många olika praliner, bakverk eller kakor som använder krämen från hasselnötterna för att höja smaken och då ofta tillsammans med choklad.
Nedan kan du läsa massor med nyttig information om nötter av alla sorter men även om fröer och hårda frukter.