Nöt - Massor med nöt

Kokosnötter

Dubbelkokosnöt

Det finns olika typer av kokosnötter och den vanliga kokosnöten väger normalt mellan 1-2 kg. Den absolut största kokosnöten i världen är den gigantiska dubbelkokosnöten som kan väga ända upp till 25 kg.

Även om kokosnöten kallas nöt så klassas den botaniskt till stenfrukterna. Kokosnötterna växer högst upp under kokospalmens blad och kokosnötterna mognar året om. Därför är det rekommenderat att inte sitta under en kokospalm med nötter eftersom människor dör varje år av fallande nötter.

Allt om $gPlurB Det tar omkring 10-12 år innan en kokospalm ger några nötter men då börjar den producera mycket nötter under lång tid. En kokospalm ger omkring 100 kokosnötter varje år.

Kokosnötter är väldigt lätta att odla, ger mycket avkastning och är relativt effektiva att skörda.

Detta har gjort kokosnötter och kokosnötprodukter mycket populära världen över. Kokosnötter odlas på många ställen i världen men de största producentländerna är Indonesien, Filippinerna och Indien som tillsammans producerar lite drygt hälften av alla kokosnötter i världen. Det finns många länder som använder kokosnötter i matlagningen och då främst i form av kokosmjölk.

Bäst fakta och info om kokosnötterna

Det finns mycket kul att veta om de stora feta kokosnötterna. Det finns inga nöter som ger människan lika mycket fett som kokosnöten eftersom den är så mycket större än andra nötter..

FaktaInformation
NamnKokosnöt
TypStenfrukt
EngelskaCoconut
Växtens namnCocos Nucifera
Växtens höjd5-30 meter
Nötens vikt1-25 kg/kokosnöt
Energi1480 kJ per 100 g
UrsprungHela Världen
Protein3%
Kolhydrater15%
Fett totalt33%
Mättat29%
Enkelomättat1.8%
Fleromättat0.5%
Omega 30%
Omega 60%
Vitamin B16% av RDI
Vitamin B22% av RDI
Vitamin B34% av RDI
Vitamin B64% av RDI
Vitamin E2% av RDI
Fosfor16% av RDI
Järn19% av RDI
Kalcium1% av RDI
Kalium8% av RDI
Koppar2% av RDI
Magnesium10% av RDI
Mangan71% av RDI
Selen2% av RDI
Zink8% av RDI

RDI = Procent av rekommenderat intag om en vuxen äter 100 gram av kokosnötterna.

Viktigt om kokosnötterna

kokosnötter är fantastiska

Det finns även ett djur som älskar kokosnötter och det är det gigantiska kokoskrabban. Den klättrar upp för kokospalmen och drar ner alla kokosnötterna. När kokoskrabban sedan gått på kokospalmens stam öppnar den faktiskt nötterna själv.

Kokosnötkrabba För att öppna en kokosnöt använder kokoskrabban ett av sina konformade bakben som den pressar in genom ett av de tre märkena där kokosnöten är fäst i palmen. På så sätt spräcker kokoskrabban kokosnötet enkelt.

En kokosnöt, dubbelkokosnöten, kan väga upp till 25 kg.

Länkar om kokosnötterna

Här hitta du massor med fakta om kokosnötterna och bra länkar till sidor som handlar om kokosnöten.

Användning av kokosnötterna

=

Kokosnötterna kan användas till många saker bara man lyckas öppna dem. De vanligaste produkterna från kokosnöten är kopra, kokosmjölk, kokosfett, kokosflingor, kokosolja eller skulpturer gjorda av kokosskalet.

Kopra är namnet på det vita kokosköttet när det torkat. Kopran från kokosnöten är en av de största källorna till fett i världen. När kokosnötens kopra pressas så kan man få kokosolja samt kokosfett och resterna ges som djurföda.


Mer fakta om nötter, fröer och mandlar

Nedan kan du läsa massor med nyttig information om nötter av alla sorter men även om fröer och hårda frukter.
Meny - Nöt
Till förstasidan på www.nöt.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
MandlarCashewMacadamiaChiafrön